Berlijn is anders dan andere steden. Natuurlijk, Berlijn is, net als de meeste Europese hoofdsteden, groot en gevarieerd met een oude kern in een modern jasje. Historisch maar toch ook weer hip, grauw op sommige plekken maar juist heel groen en bijna mediterraan op andere. Wat Berlijn echter zo anders maakt, is zijn geschiedenis.
Als u in Berlijn bent, dan overkomt het u opeens. Het gevoel van, hé, het is hier anders… Dat is niet uit te leggen, dat moet u zelf ervaren. Een bezoek aan Berlijn voelt niet hetzelfde als wanneer u in bijvoorbeeld Parijs, Rome of Londen bent. Berlijn heeft als het ware twee gezichten. Twee totaal verschillende verschijningsvormen die als een Siamese tweeling toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en die, sinds een jaar of dertig, krampachtig proberen de rest van hun imposante lichaam ook weer met elkaar te laten vergroeien.
Hoe mysterieuzer de geschiedenis, hoe aantrekkelijker de stad. Mooie gebouwen, gezellige bars, goede restaurants en leuke eetcafés vindt u in alle steden wel. Berlijn heeft echter een onweerstaanbare aantrekkingskracht, juist vanwege die beladen geschiedenis. Bevindt u zich in Istanbul bijvoorbeeld op de grens van Azië en Europa, in Berlijn voelt u zich nog steeds balanceren tussen oost en west. De Muur is inmiddels bijna dertig jaar geleden neergegaan maar zijn schaduw hangt nog over de stad.
Het uiterlijk van Berlijn is hedentendage een boeiende mix van oude statige gebouwen en ultramoderne architectuur, met als enige natuurlijke grens de rivier de Spree, die Berlijn nu eens niet in oost en west verdeelt maar in noord en zuid. Berlijn is inmiddels een cultuurmetropool van de eerste orde. De stad is geliefder dan ooit bij jong en oud en er is enorm veel te doen. Zo heeft Berlijn een indrukwekkend museumaanbod. Bekend zijn natuurlijk het Pergamonmuseum, het Egyptisch Museum en Haus am Checkpoint Charlie, maar dit aanbod wordt nog steeds uitgebreid met spectaculaire nieuwe musea als het Filmmuseum of met het herinrichten van bestaande locaties als de Alte Nationalgalerie.
Wilt u winkelen? Dat kan op vele plaatsen. Op de Kurfürstendamm vergaapt u zich in de winkels van de internationale couturiers aan de nieuwste collecties. Nabij de HackescheHöfe vindt u de kleinere winkeltjes en bij KaDeWe waant u zich in een mega-Bijenkorf. Vindt u het hier niet, dat vindt u het nergens. Stappen? Berlijn is altijd vol leven en beweging. Frivool is een woord dat het beste past bij de sfeer die hier heerst. Het uitgaansleven staat er op een hoog peil. Het wemelt van de gezellige barretjes, “Kneipen” en “Weinlokalen” en er is een rijk aanbod aan theatervoorstellingen en shows. Kortom, in Berlijn zult u zich echt nooit vervelen. Berlijn slaapt nooit! Berlijn leeft!
Wat zijn de hoogtepunten van Berlijn?:
Berlijn is een stad van symbolen. Eerst was er de Muur, nu zijn er nog steeds de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, de Fernsehturm, het Mercedessymbool, de Ku'damm, Unter den Linden en bijvoorbeeld de Brandenburger Tor.
Het symbool van de scheiding tussen Oost en West, tussen socialisme en kapitalisme: dat is wat Berlijn jarenlang is geweest. Inmiddels is die scheiding niet meer. Loop door Berlijn en ervaar de nog steeds aanwezige mystieke sfeer van deze ooit zo verdeelde stad.
Ga naar bezienswaardigheden
In welke stad kunt u uitstekend winkelen met warenhuis KaDeWe?:
Winkelen in Berlijn is verslavend. Zorg dat u niet teveel in uw portemonnee heeft, want het gaat gegarandeerd op! Berlijn is namelijk een ideale stad om flink geld uit te geven in de vele winkels die de stad rijk is. De meeste zijn tot 's avonds 20.00 uur geopend en het aanbod varieert van exclusieve modewinkels met de bekende merken tot winkelcentra en kleine straatjes met boetiekjes, kleding- en antiekzaken en boekhandels. Dan zijn er natuurlijk nog de grote warenhuizen als KaDeWe, het beroemde Kaufhaus des Westens, dat vooral in de tijd van de Muur een schril contrast vormde met wat er aan de andere kant (niet) te krijgen was.
Ga naar winkelen
Waar naar toe voor een bruisend en trendy uitgaansleven?:
Het uitgaansleven in Berlijn staat bekend als trendy en bruisend! Voor iedere smaak is er wel wat te vinden, van theatercafé tot concerthal, van kroeg tot club. Er zijn in Berlijn vele discotheken en muziekcafés gevestigd waar tot in de late uurtjes kan worden gedanst op allerlei soorten muziek, van house tot R&B, van funk tot techno en jaren '70 muziek. Door de tweedeling was de muziek voorheen vaak deprimerend, grauw en eigenlijk niet leuk, maar dat is sinds de Eenwording behoorlijk veranderd. Berlijn lijkt een inhaalslag te hebben gemaakt en is inmiddels een vooraanstaande stad geworden op het gebied van housemuziek.
In leegstaande huizen en fabrieken werden in de jaren '90 grote houseparty's gegeven. De housescene werd aanvankelijk nogal eens geassocieerd met racisme en heftig drugsgebruik maar is inmiddels helemaal ingeburgerd. Langzaam maar zeker kwamen ook de pop- en rockmuziek opzetten in de stad. Deze muziek was vooral populair onder de oudere Berlijners. Veel toenmalige disco's werden omgebouwd tot grote grand cafés en muziekcafés waar regelmatig live optredens werden gegeven.
Berlijn heefteen drietal opera's en wel meer dan dertig theaters, vele cabarets, musicaltheaters en bioscopen. U kunt er terecht voor jazz, pop, klassiek en nog veel meer. Het cultuuraanbod is echt gigantisch.
Ga naar uitgaan
Op zoek naar een heerlijke bratwurst?:
Berlijn heeft op culinair gebied enorm veel te bieden. Vrijwel elke internationale keuken is hier wel vertegenwoordigd. Zeker na de val van de Muur zijn er ook in het vroegere Oost-Berlijn veelnieuwe etablissementen bijgekomen. Echter, eenmaal in Berlijn is de Duitse keuken natuurlijk een must! Die valt eigenlijk helemaal niet tegen en is met zijn tijd meegegaan, hoewel u in de stad natuurlijk ook altijd terecht kunt voor de traditionele BratwurstmitKartoffelsalat. Andere Duitse gerechten zijn in Berlijn natuurlijk ook verkrijgbaar, zoals de KönigsbergerKlöpse (vleesballetjes in roomsaus), ThüringerBratwurst, Currywurst en Bouletten.
In veel cafés kunt u ook ontbijten. Gewoon met koffie en een croissant maar u kunt ook vaak een compleet, zwaar ontbijt met spek en eieren bestellen. De lunch daarentegen is meestal heel licht. De Berlijners eten dan een broodje of een exotische snack als Döner Kebab. In de weekends raden we u aan te reserveren voor uw diner. Culinair Berlijn heeft vele restaurants, uiteenlopend van traditioneel Duits tot bijvoorbeeld Italiaans, Grieks, Turks, Indiaas, Indonesisch en Frans. Vooral ook in het oude Oost-Berlijn zult u vele nieuwe etablissementen vinden, vaak in een trendy setting.
Ga naar eten en drinken